Kahve, çay, soslar ve hatta kimi sağlıklı görünen meyveler… Dişlerinizi fırçalasanız bile renklerinin değişmesine sebep olan bu besinleri tanıyor musunuz? Diş lekelerinin arkasındaki gerçek hatalılar bu yazıda…

Bembeyaz, sağlıklı dişlere sahip olmak çabucak herkesin hayalidir. Fakat ne kadar sistemli fırçalasanız da bazen dişlerinizin vakitle sarardığını ya da üzerinde lekeler oluştuğunu fark edebilirsiniz. Dişlerdeki renk değişimlerinin en yaygın nedenlerinden biri, farkında olmadan tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerdir. Birtakım besinler, içerdikleri pigmentler, asit oranı ve diş minesine tesir eden bileşenlerle diş yüzeyinde kalıcı lekeler bırakabilir.
DİŞLERDE LEKE BIRAKAN YİYECEK VE İÇECEKLER
1. Kahve ve Çay
Kahve ve siyah çay, yüksek oranda tanen (bir cins doğal polifenol) içerir.
Tanenler, diş minesine tutunarak vakitle sararma ve kahverengi lekeler oluşturur.
Yeşil çay da benzeri halde dişlerde griye dönük lekeler bırakabilir.
2. Kırmızı Şarap
Kırmızı şarap hem asidik hem de koyu pigmentlidir.
Asit, diş minesini zayıflatırken; pigmentler basitçe tutunur ve diş yüzeyini boyar.
Dişlerde hem süreksiz morumsu lekeler hem de uzun vadeli sararmalar bırakabilir.
3. Soya Sosu, Ketçap ve Balsamik Sirke
Bu soslar ağır pigmentli ve çoklukla asidiktir.
Soya sosu ve ketçap üzere soslar, sık tüketildiğinde dişleri kahverengimsi renklere dönüştürebilir.
Sirke içerikleri de diş minesini aşındırarak pigmentlerin tutunmasını kolaylaştırır.
4. Kırmızı Meyveler (Yaban mersini, Vişne, Böğürtlen)
Bu meyveler doğal antioksidan açısından güçlü olsa da renkleri çok ağır antosiyanin pigmentleri içerir.
Ağızda kısa vadeli mor renk bırakır, nizamlı tüketimde ise kalıcı lekelenmelere neden olabilir.
5. Kola ve Asitli İçecekler
Asitli içecekler hem şeker hem de fosforik asit içerir.
Bu asitler diş minesini aşındırır, zayıflayan mine ise lekelenmeye daha açıktır.
Kola, ayrıyeten karamel boyasıyla diş yüzeyinde kahverengimsi lekeler oluşturabilir.
6. Nar ve Pancar Suyu
Nar, pancar ve gibisi koyu renkli doğal sular, ağızda ağır renk bırakır.
Bu meyveler sağlıklı olsa da sık tüketildiğinde lekelenmeye neden olabilir.
7. Şekerli ve Yapay Renklendiricili Gıdalar
Şekerli jeller, renkli sakızlar ve şekerlemeler dişlerde mavi, yeşil üzere renkli izler bırakabilir.
Diş yüzeyine yapışan bu boyalar diş minesine ziyan verir ve uzun müddetli kullanımda lekelenme kaçınılmaz olur.
8. Domates ve Domates Sosları
Domatesin doğal kırmızı rengi ve yüksek asit içeriği, diş minesine ziyan verir.
Özellikle pişmiş soslar, daha koyu renkli oldukları için dişlerde pigment birikmesine neden olur.
DİŞ LEKELERİNİ TEDBİRE YOLLARI
Suyu Ağızda Çalkalama: Leke bırakabilecek yiyeceklerden sonra ağız suyla çalkalanmalı.
Pipet Kullanımı: Renkli içecekleri pipetle içmek, sıvının dişlerle temasını azaltır.
Düzenli Diş Fırçalama: Bilhassa sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki defa fırçalama kaide.
Diş Taşı Paklığı: 6 ayda bir diş tabibi denetimi ve profesyonel paklık önerilir.
Beyazlatıcı Diş Macunları: Renk açıcı özellikli eserler, nizamlı kullanımda lekeleri azaltabilir.
Book a Consultation
