Patatesin kabuğundaki yararlar nelerdir? İşte ayrıntılar…

Patates, kolay bir garnitür ya da atıştırmalık olarak düşünülse de, aslında birçok yararlı besin öğesi ile dolu bir muhteşem besindir.
Yalnızca sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı olmakla kalmaz, birebir vakitte bedenin muhtaçlığı olan değerli vitamin ve minerallerin de kaynağıdır.
Potasyum deposu
Bir adet büyük patates, yaklaşık 1600 mg potasyum içerir, bu da bir yetişkinin günlük potasyum gereksiniminin yarısına yakın bir ölçüye denk gelir.
Potasyum, yalnızca su istikrarını sağlamaya yardımcı olmakla kalmaz, birebir vakitte kas işlevlerini dayanaklar ve kan basıncını istikrarlar. Potasyum zengini muzdan 4 kat daha fazla potasyum içerdiğini düşündüğünüzde, patatesin bu mevzuda ne kadar kıymetli olduğunu fark edebilirsiniz.
Lif zengini
Patatesin kabuğunda çokça bulunan lif, sindirim sıhhatiniz için epey yararlıdır. Kabuğuyla pişirilen büyük bir patates, yaklaşık 7 gram lif içerirken, kabuksuz bir patates sadece 1 gram lif sunar.
Lif, uzun mühlet tok kalmanızı sağlar, kalp sıhhatini korur ve diyabet riskini azaltır.
C vitamini kaynağı
Patates, C vitamini deposu olarak da dikkat çeker. Bilhassa kabuğunda ağır bir halde bulunan bu vitamin, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cilt sıhhatini düzgünleştirir. Bir büyük patatesin kabuğunda 29 mg C vitamini bulunur, bu da bir portakalın üç katı kadar!
Manganez kaynağı
Birçok kişi manganezi çok duymamıştır lakin bu mineral, bedende birçok değerli fonksiyonu yerine getirir. Protein ve karbonhidrat metabolizmasında yer alır, kemik sıhhatini takviyeler. Patatesin kabuğunda, günlük manganez gereksiniminizin %33’ünü karşılayacak ölçüde bu mineral bulunur.
B6 vitamini ile destekleyin
B6 vitamini, bedenin birçok işlevi için kritik bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kas ve hudut sistemi sıhhatini korur. Kabuğuyla bir büyük patates, günlük B6 vitamini gereksiniminizin %46’sını karşılar.
Book a Consultation
